Prelom v boji s pandémiou, alebo ako sa dá ukončiť lockdown bezpečne.

12. februára 2021, Pavol Nemeš, Nezaradené

Predstavte si, že pred cestou do školy, práce, alebo aj na spoločenské podujatie, či do reštaurácie si nasadíte ochranné rúško, ktoré dokáže odhaliť vírus Covid 19 vo Vašom dychu.

Stačí vybaviť ochranné rúško, alebo respirátor indikačnou látkou tak, že vírus bude zistený v dychu človeka a podobne, ako to je pri antigénových testoch. V prípade ak je osoba pozitívna na vírus, prejaví sa to farebnou zmenou na samotnom rúšku:

Odborníci zo SAV prejavili záujem preveriť takúto možnosť testovania a podieľať sa tak na vývoji, ale zatiaľ je ich vyjadrenie také, že z dôvodu momentálnej mimoriadnej vyťaženosti majú iné priority, takže v najbližších týždňoch sa týmto vynálezom zaoberať nevedia.

Dnes už vieme, že antigénové testy je možné robiť šetrnejšie než odobratím vzorky z nosohltanu. V Rakúsku už používajú testy, pri ktorých postačuje test vsunúť cca 2 cm hlboko do nosnej dierky a naša vláda takéto testy tiež objednala.

Takže riešenie ukončenia lockdownu tu je, stačí posúriť vývoj indikačného rúška a umožniť tak uvoľnenie obmedzení pre tých, ktorí budú ochotní takéto indikačné rúška nosiť.

Možno by bol záujem zo strany zatvorených prevádzok aj o možnosť otvorenia za podmienok zabezpečenia testovania nazálnymi testami.

So žiadosťou o umožnenie takýchto uvoľnení sa treba obrátiť na kompetentných napríklad takto: